Endret: 28 nov 2017     Opprettet: 26 okt 2016

brannforebyggende tiltak

 

Brannforebyggende tiltak

Røykvarsler

Det er krav om at hver boenhet skal ha montert minst én røykvarsler. Denne skal monteres slik at den høres tydelig på alle soverommene når dører er lukket. Det må ikke være mer enn én dør mellom røykvarsler og soverom/oppholdsrom for å være sikker på at varslersignalet høres tydelig.

Hvis du har koblet ut brannvarsleren midlertidig på grunn av oppussing eller lignende er det viktig at du setter den i drift igjen.

Den enkelte andelseier er forpliktet til enhver tid å holde røykvarsler i sin leilighet i orden. Dette omfatter løpende vedlikehold og jevnlig kontroll av funksjonsdyktighet.

Krav om slokkeutstyr i boenhetene

Det er krav om at blokkene/leilighetene skal ha manuelt slokkeutstyr som kan benyttes i alle rom i boligen. I vårt borettslag er det montert felles brannslange i korridoren som når inn i alle leiligheter. Suppler gjerne med eget slokkeutstyr inne i den enkelte leilighet.

Rømningsveier

Rømningsveiene (korridorer og trapperom) skal være ryddige og fri for hindringer. Det betyr at det ikke er tillatt å plassere gjenstander, søppel eller lignende i rømningsveiene. Ellers kan det være vanskelig å komme seg ut i en evakueringssituasjon. Brennbare materialer og gjenstander i rømningsveiene kan føre til at brannen og røyken vil kunne utvikles i rømningsveiene og spre seg raskt i bygningen.

Brannrøyk er svært giftig! Dersom trapperommet er fylt av røyk, bruk alternativ rømningsvei/branntrapp på siden av blokken. Er korridoren fylt av røyk, gå tilbake til leiligheten og gjør deg til kjenne via vindu eller balkong, slik at redningspersonell kan hjelpe deg trygt ut.

Kjøkken.

Ventilatorer over kokeplater skal ikke kobles til ventilasjonskanalen i leiligheten på grunn av bl.a. fare for spredning av brannrøyk. Det anbefales å bruke kullfilter på ventilatorer over kokeplater.

Frityrbrann

Forlat aldri en kjele med varm smult eller en frityrkoker som står på. Tar det fyr, har du meget kort tid til å slokke brannen. Derfor er det lurt å alltid ha et lokk eller brannteppe i nærheten når du skal frityrsteke mat.

Oppdager du brannen med en gang, kan du legge på et lokk eller brannteppe for å kvele flammene.

Vann og frityrolje hører ikke sammen. Hvis du prøver å slokke brennende olje med vann får du en eksplosjonsartet brann. Bruk derfor aldri vann til å slokke frityrbrann.

Det finnes egne håndslokkere som er spesialutviklet for å slokke branner i frityr. Bruker du mye frityr kan det være lurt å ha et slikt spesialapparat tilgjengelig på kjøkkenet. Disse får du kjøpt på jernvarehandlere og byggevarehus.

Komfyrvakt

Et godt brannforebyggende tiltak er å montere komfyrvakt. Tørrkoking av kjeler er en av de største årsaker til branner i Norge. En komfyrvakt slår av komfyren hvis kjelen blir tørrkokt eller en plate blir stående på og sørger for å passe på komfyren om vi skulle glemme å skru av plater eller glemmer at det er noe inne i ovnen.

At det bare er eldre mennesker som glemmer ting på komfyren er en myte. Nesten hver dag må brannvesenet rykke ut til unge mennesker som "bare skulle" lage litt mat, men som sovnet på sofaen etter en tur på byen.

Komfyrvakten kan også brukes som barnesikring av komfyren.

Elektrisk anlegg og apparater

Dersom du oppdager brann i det elektriske anlegget eller elektriske apparater, sørg umiddelbart for å gjøre det strømløst, om mulig. Kan ikke støpselet trekkes ut, kan alternativet være å gå inn i sikringsskapet og bryte strømmen til den aktuelle kursen apparatet eller anlegget henger på. I de tilfellene hvor man ikke er sikker på hvilken kurs som er aktuell, kan man skru av hovedbryteren.

I tillegg bør du:

-aldri dekke til elektriske ovner

-aldri ha løse lamper eller ovner på barnas rom

-aldri bruke sterkere lyspærer enn det lampene er godkjent for

-aldri koble elektrisk utstyr dersom du er usikker på om dette er noen man kan gjøre selv

-aldri overbelaste anlegget

-redusere bruk av skjøteledninger